GRATIS in vijf stappen starten met de basis van IT/OT Cyber Security

Geavanceerde vorm van identiteitsfraude

Op 5 april 2023 werd bekend dat er in een wereldwijde operatie (Operation Cookiemonster) tegen cybercriminaliteit 17 verdachten zijn gearresteerd in Nederland. Deze operatie werd uitgevoerd door de Nederlandse politie in samenwerking met Europol en andere internationale partners. In totaal zijn er 50.000 mensen in Nederland het slachtoffer geworden van deze cybercriminaliteit.

De verdachten worden ervan verdacht dat zij zich hebben beziggehouden met phishing, waarbij mensen op een frauduleuze manier worden verleid om hun persoonlijke gegevens af te geven. Daarnaast worden ze verdacht van het verspreiden van malware, waarmee ze toegang hebben gekregen tot computersystemen van slachtoffers.

Deze operatie is onderdeel van een groter onderzoek naar een wereldwijd crimineel netwerk dat verantwoordelijk zou zijn voor verschillende vormen van cybercriminaliteit. Het onderzoek begon in 2020 en heeft geleid tot de arrestatie van in totaal 80 personen.

De Nederlandse politie heeft inmiddels meer dan 10.000 computers en andere apparaten in beslag genomen. Er wordt momenteel onderzocht welke informatie er op deze apparaten staat en welke slachtoffers hierdoor zijn getroffen.

De Nederlandse politie roept mensen op om zich bewust te zijn van de gevaren van cybercriminaliteit en om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie. Daarnaast benadrukt de politie het belang van het melden van verdachte activiteiten.

Het onderzoek naar deze wereldwijde cybercrimezaak is nog gaande.

Bron: nos.nl

DOWNLOAD

In vijf stappen de basis van cyber security